ambulance-300x171Tip 3 geldt voor iedereen die net een ongeluk heeft gehad. Of u nou jong of oud bent. Te maken heeft met een verkeersongeluk, calamiteit op het werk of een andere catastrofe. Het advies luidt: blijf rustig.

Blijf liggen of ga rustig zitten
Is er sprake van letsel? Zorg er dan voor dat u allereerst lichamelijk rustig blijft. Dit kan betekenen dat u blijft liggen of zitten als u zich niet of moeilijk kunt verplaatsen.

Bent u wel mobiel, dan is het zaak snel een veilig en rustig plekje op te zoeken. Zo nodig vraagt u hierbij hulp van omstanders. Met rustig blijven bedoelen we ook: andere betrokkenen niet lichamelijk belagen, geen discussies aangaan en geen lichamelijke inspanningen verrichten.

Mensen die letsel hebben opgelopen bij een ongeluk krijgen te maken met een verhoogd adrenalineniveau. Door de plotselinge schrik en angst bent u extra alert, gevoelig en energiek. Vervolgens hebben we allemaal de neiging dit direct in actie om te zetten. Maar het devies is: rustig blijven en wachten tot hulpverleners ter plaatse zijn. Zij kunnen de situatie goed inschatten en de beste eerste hulp verlenen.

Rustig blijven is de derde in deze serie tips. Direct na een ongeluk is het moeilijk in schatten hoe u er lichamelijk en geestelijk aan toe bent. Door rustig te blijven, zorgt u ervoor dat de situatie voor uzelf en anderen niet onnodig verder escaleert. Zie ook: wat te doen bij een ongeluk van EHBOdongen.nl

(aanvullende tip: is er sprake van een verkeersongeval, vul dan direct het schadeformulier in. Dit dient te gebeuren op de plek van het ongeval. Vraag omstanders zo nodig om hulp. Op de volgende website vindt u een artikel met downloadbaar schadeformulier + uitleg en voorbeeld. Of gebruik de app.)

Bekijk alle 50 letselschade tips

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *