SomberTip 40: reken u niet rijk! Deze tip is een goedbedoelde waarschuwing. Een letselschadezaak kan lang duren. Heb geduld.

Maanden en soms zelfs jaren is eerder regel dan uitzondering. Houd rekening met een doorlooptijd.

Het is belangrijk dat u zich gedurende het letselschadetraject niet rijk rekent. Voordat sprake is van uitkering schadevergoeding, gaan er diverse fases aan vooraf. Beluister in deze aflevering van De Monitor bijvoorbeeld hoe het er soms aan toe gaat in de letselschadebranche (zie onderaan, archief, uitzending 10 april 2016).

Er uitkomen met de tegenpartij is een intensief proces. Ieder detail moet zorgvuldig bekeken worden. Ook zijn er letselschadezaken waarbij sprake is van een percentage ’eigen schuld’.

Gedeelde kosten, gedeelde schadevergoeding
Is “eigen schuld” de uiteindelijke uitkomst, dan hoeft de tegenpartij maar een deel van de juridische kosten te vergoeden. Het percentage schadevergoeding is afhankelijk van het gedeelte van de schade waarvoor de ander aansprakelijk is. Is er juridisch sprake van ‘eigen schuld’? Dan loopt u als slachtoffer het risico dat u een deel van de advocaatkosten zelf moet betalen. Uiteraard kunt u hier op voorhand wel goede afspraken over maken!

Belangrijke tip! Als slachtoffer van een ongeval met letsel is het aan te bevelen zelf niets te ondertekenen of accorderen. Ga nergens mee akkoord. Doet u dit wel, dan brengt u uw zaak ernstig in gevaar! Er zijn deskundigen om u terzijde te staan. Klik hier en bekijk tip 32

Onvoldoende bewijs
Soms is er op een bepaald punt geen of te weinig bewijs of kan dat bewijs niet hard gemaakt worden door het slachtoffer. De verzekeraar kan dan besluiten niet de volledige 100% van het letselschade te vergoeden, maar bijvoorbeeld 50% of 75%. Ontstaat er vanaf dat moment discussie en wilt u dan alsnog volledig in het gelijk gesteld worden, dan heeft u soms een advocaat nodig.

Onverzekerde tegenpartij
En dan zijn er nog gevallen met een onverzekerde tegenpartij. Juridisch gezien is de persoon dan zelf verantwoordelijk voor het vergoeden van de letselschade. De situatie die dan kan ontstaan, valt het best te omschrijven met het gezegde ‘van een kale kip valt niet te plukken’. Er is simpelweg geen geld. En er zijn ook geen bezittingen. Beslaglegging is in dit soort gevallen niet rendabel en u trekt helaas aan het kortste eind.

Maar let op! Is uw letsel het gevolg van een verkeersongeval? Dan kunt u in bepaalde gevallen uw schade claimen bij het Waarborgfonds.

Probeer niet al te hoge verwachtingen op te bouwen over de uitkomst van uw letselschadezaak. Besef dat een gang naar de rechter niet per definitie inhoudt dat u volledig in het gelijk gesteld wordt.

Deze website bevat nog 49 andere letselschade tips.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *